Har du tatt noen kjempefine landskapsbilder? Eller drømmer du om å gjøre det? Her på siden kan du få inspirasjon til å utnytte flotte bilder av landskaper til veggbilder i hjemmet ditt. Eller du kan få et par tips til å ta noen nye, flotte naturbilder hvis blinkskuddene ikke er i hus enda.
Hvordan tar du fine landskapsbilder?
Proporsjoneringen er viktig, og så er det selvfølgelig også et spørsmål om smak. Tar du et landskapsbilde med fjell et stykke unna, kan det være flott å ha fjellene i bunnen av bildet og et stort parti himmel (forhåpentlig blå) på bildet. På den andre siden gir for eksempel for mye bakke i forgrunnen ikke et veldig godt perspektiv.
Du tar ofte de fineste bildene av landskaper i solskinn. Et unntak kan være hvis det er en spesiell himmel med spennende skyformasjoner på. F.eks. kan det gi en spennende, dramatisk effekt hvis skyene trekker opp til uvær i horisonten – kanskje utover havet eller mellom fjell.
Tar du bildene i skarpt solskinn, må du selvfølgelig være oppmerksom på kameraets vinkel i forhold til lyset. Med mindre det er fordi du vil oppnå noen interessante effekter med motlys, er det best å ha solen i ryggen eller skrått fra siden.
Et fint landskapsbilde har et element i forgrunnen
Vil du unngå at landskapsbildene dine blir kjedelige? Da kan du tenke over komposisjonen med forgrunnen, mellomgrunnen og bakgrunnen. Ha en stor stein, et tre, en stor busk eller annen plante i forgrunnen, så du skaper kontrast til landskapet i mellom- og bakgrunnen. I mellomgrunnen kan det være en mark, en fjell- eller bakkeskråning, en elv, innsjø eller noe annet. Bakgrunnen vil typisk være en flott himmel i horisonten eller en fjern fjellkjede.
Tar du bilder av veldig storslåtte landskaper, f.eks. klipper og dype fjellkløfter, gir det en god effekt å ha et menneske på bildet. Det gir et inntrykk av størrelsesforholdet, og hvor lite mennesket er i forhold til naturen.
Bruk panoramafunksjonen på mobilen din
Tar du bilder med mobilen din, kan du bruke funksjonen panoramaformat. Det er ideelt til havlandskaper, hvor du gjerne vil ha kysten med på hver side og horisonten i midten – eller hvis du f.eks. vil fange en regnbue eller en solnedgang. Det kan også være du er ute på tur i fjellet på ferien. Tar du et vanlig landskapsbilde, vil du typisk kun få en enkelt fjelltopp med, og så går det storslåtte helt bort. Beveg i stedet mobilen 180 grader og fang hele opplevelsen av fjelltopper og fjellskråninger med lys og skygge.
Du kan få trykket naturbildene dine i panoramaformat på et tilsvarende avlangt fotolerret, fotopapir eller et helt annet materiale - du velger selv!
Lag en fotobok med landskapsbilder
Det er også andre måter å utnytte de flotte landskapsbildene dine på enn å henge dem på veggen. Du kan samle dem i en CEWE FOTOBOK.
Lag din egen fotobok i et av de store formater som XL eller XXL Panorama og sett inn de fine bildene dine. La dem fylle en hel eller begge sider, så de får komme til sin rett. Velger du fotopapir og lay-flat-rygg, unngår du at sidene buer inn mot samlingen. Da kan du et langstrakt bilde, og du kan f.eks. la boken stå oppslått på bokhylla. Blar du en gang imellom, har du din egen lille skiftende bildeutstilling.