Kontakt kundeservice:
66 82 26 60
Hodet til en rødhåret person, som skjuler ansiktet.

Fototips

Ta et selvportrett og lær kameraet ditt bedre å kjenne

Er du ivrig på å ta selfies kan du sikkert også ha lyst til å eksperimentere med selvportretter. Vi gir deg noen gode idéer til flotte portretter, som samtidig vil gjøre deg og kameraet ditt til gode venner.

Å ta selvportretter er en utrolig god måte å lære kameraet sitt bedre å kjenne på. Du kan bruke den tiden du ønsker på å bli kjent med kameraets innstillinger, uten at motivet kjeder seg eller at øyeblikket passerer. Selvportretter er også supert å bruke til å bli god på lyssetting, og derfor er det faktisk ganske nyttig å ta mye selfies, om du ønsker å bli god på å ta portrettbilder. Bli inspirert til å fotografere på forskjellige måter, slik at selvportrettene blir storslåtte, surrealistiske eller kunstneriske.

Selvportrett med perspektiv

En mann med mørkebrun jakke og sandfargede bukser svever på himmelen over byen.
Prøv å leke deg med perspektivet i bildet og skap en illusjon av at du svever over jorden.

Når du leker med perspektiv kan du virkelig være kreativ! Du har kanskje sett bilder hvor det ser ut som om noen i supermann-kappe flyr over himmelen? I virkeligheten ligger personen på asfalten, og bildet er tatt ovenfra slik at vi får illusjonen av at vedkommende svever gjennom lufta.

For å få til et godt selvportrett med annerledes perspektiv kreves det nok at du eksperimenterer litt med hvordan du setter opp kameraet. Det rette kamerastativet kan også gjøre det enklere, prøv deg frem for å finne den beste fremgangsmåten. Tegn noen skyer og en gammel gren i kritt, så blir bildets perspektiv mer ”troverdig”.

Du kan også lage en stop motion-film av deg selv som flyr over himmelen, ved å ta et bilde av hver enkel bevegelse du gjør og deretter sette bildene sammen slik at de spilles av med en viss fart, da ser det ut som om du beveger deg.

Storslått selvportrett i naturlige omgivelser

En mann sitter på et svaberg og ser utover skog, sjø og berg.
Finn et vakkert sted i naturen og ta et storslått selvportrett.

Du tenker kanskje på et selvportrett som et bilde som må tas ganske nærme, men det må det definitivt ikke være. Ta for eksempel et selvportrett ute i naturen, slik at det flotte landskapet vises rundt deg. Landskapet gir portrettet dybde og forteller noe om deg selv.

En selfie av deg som ser utover nydelig natur pleier også å få en del likes på Instagram. Så pakk med deg kameraet og finn en naturskjønn lokasjon hvor du kan stille deg opp. Til den type selvportrett kan det være veldig greit å bruke et stativ – gjerne et du kan pakke i sekken.

Lag et morsomt portrettbilde online her hos CEWE!

Klon deg selv og få et iøyefallende portrett

En kvinne som vasker er gjengitt flere ganger i det samme rommet.
Et morsomt fototips til ditt selvportrett er å lage flere utgaver av deg selv i samme bilde.

Selv om det bare er deg i et selvportrett betyr det ikke at du bare må ha et motiv! Prøv å klone deg selv og få et virkelig iøyefallende, lettere surrealistisk bilde! Du kan spille sjakk mot deg selv eller kanskje være i familiemiddag med deg selv?

Sett kameraet på et stativ og ta flere bilder av deg selv i forskjellige posisjoner. Når du senere redigerer bildet i et fotoredigeringsprogram, for eksempel Photoshop eller Lightroom, setter du sammen de forskjellige utgavene av deg selv i ett enkelt bilde. Med kameraet på stativ blir det enklere å få perspektivene helt likt, uten å måtte tenke på å få alle elementene i bildet til å matche.

Eksperimenter med lyset i bildet

Ansiktet av en mann i profil lyser opp et mørkt rom.
Bli bedre på lyssetting ved å kun bruke ett lys – se den dramatiske effekten det kan gi portrettet.

Selvportretter er en veldig fin sjanger å bruke til å bli flinkere på lyssetting og forståelse for hvordan du kan bruke det i bildene dine. Øv deg for eksempel ved å bruke bare en lyskilde. Finn frem stativ, en blits, en selvutløser og begynn å ta bilder. Legg merke til hvordan lyset rammer inn ansiktet ditt fra forskjellige vinkler og hvilke effekter det gir.

Siden du holder på med selvportretter, og ikke er avhengig av noe annet enn deg selv, kan du bruke så lang tid du ønsker til å gjøre små justeringer og forstå mer om lyssetting. Lek deg for eksempel med å farge lyset ved å henge et rødt tørkle over blitsen.

Bruk selvportrettet ditt i et fengslende veggbilde. Få tips til hvordan du kan henge bildet på veggen.

Lag et kunstnerisk selvportrett med dobbelteksponering

Hodet og overkroppen til en mann er gjengitt to ganger i rosa og neongrønne nyanser.
Lag et dobbelt selvportrett med dobbelteksponering og få et surrealistisk bilde.

Dobbelteksponeringer er alltid morsomme, så hvorfor ikke bruke det i et selvportrett – eller teknisk sett to selvportretter? Dobbelteksponering betyr at to bilder med forskjellige motiver er satt sammen i et bilde. Eksempelvis kan du ta et bilde hvor du er streng og ett hvor du er blid og sette sammen i et dobbeltportrett. Eller kanskje et silhuettbilde av deg selv kombinert med et vakkert naturbilde.

Det er mange spennende ting du kan teste ut når du dobbelteksponerer, og bildet vil alltid bli spennende og få et kunstnerisk uttrykk! Mange kameraet har en funksjon for dobbelteksponering, men det er også mulig å gjøre i ettertid i et redigeringsprogram. Du trenger jo heller ikke holde deg til to eksponeringer, bare fantasien setter grenser!

Lag et diptykon og vis to sider av deg selv

Hode, armer og hender av en kvinne i sort-hvitt fremstår to ganger ved siden av hverandre.
Vis to sider av deg selv ved å lage selvportrettet som et diptykon.

Hva er et diptykon? Ifølge tate.org.uk er et diptykon et kunstverk som består av to malte eller utskårede paneler som er plassert ved siden av hverandre. I middelalderen var panelene satt sammen med hengsler slik at de kunne brettes sammen for å beskytte kunstverket. Og hvorfor snakker vi om dette? Fordi konseptet kan overføres til fotografering, og selvportretter kan bli særs gode diptykoner!

Med et selvportrett i form av et diptykon kan du vise frem to sider av deg selv eller ta det samme portrettet i to forskjellige lyssettinger. Du kan også kombindere et selvportrett med et annet motiv, så lenge bildene komplimenterer hverandre eller er innenfor samme tema. Ved å lage et diptykon av selvportrettene dine får du et eksperimentelt bilde med kunstneriske røtter, som uten tvil fanger øyet.

Er du glad i bilder i svart-hvitt? Se hvordan du kan lage dekorasjon til veggen i svart og hvitt.

God fornøyelse med dine selvportrett, vi håper eksperimentene dine resulterer i noen spennende portretter!

Velkomstfordel

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få 20% på CEWE FOTOBOK, veggbilder og kort og invitasjoner
  • Unikt tilbud på ditt første kjøp av CEWE FOTOBOK, veggbilder og kort og invitasjoner
  • Kreative tips og idéer til gaver
  • Fototips og spennende produktnyheter
  • Morsomme fotokonkurranser
  • Våre nyhetsbrev og våre nettsider er fulle av inspirasjon
  • Benytt muligheten og lag raskt flotte, personlige gaver
* Du mottar verdikodene når du har meldt deg på nyhetsbrevet. Kodene gjelder din første ordre av CEWE FOTOBOK, veggbilder og kort og invitasjoner. Ved påmelding godkjenner du vår Personvernpolicy, som du finner nederst på siden. Du kan til enhver tid melde deg av via lenken i nyhetsbrevet.

Din påmelding…

mangler kun 1 klikk

Av sikkerhetshensyn vil du snarest motta en bekreftelsesmail. Klikk på lenken for å bekrefte din påmelding og for å kunne benytte velkomstfordelene.

Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet. Det gjør du ved å klikke på lenken for avmelding nederst i nyhetsbrevet, eller i "Min konto".

Vi beklager

Det har oppstått en feil

Vi kunne dessverre ikke melde deg på nyhetsbrevet, men prøv igjen senere.