Kontakt kundeservice:
66 82 26 60
Kule av blå, lilla og gule blomster som ligner en planet.

Ta magiske sommerportretter

Hva med å gjøre portrettbildene du tar i sommer litt mer magiske? Her får du noen tips som forhåpentligvis gjør at du tar med deg litt inspirasjon inn i sommertiden.

Sommeren er en nydelig tid om man liker å ta bilder. Man har mange timer med lys og mye forandring i lyset på en og samme dag, alt etter som hvor sola står på himmelen. Og det er akkurat sommerlyset som gjør sommeren så perfekt for portrettfotografering. Man har tid til å eksperimentere og det er jo ikke til å stikke under en stol at oss nordboere er litt gladere om sommeren, og en glad «modell» er et perfekt fotomotiv. Enten det et spontant portrettbilde, eller et bilde som er litt mer gjennomtenkt. Uansett er det veldig greit med et tips eller tre i bakhodet når du tar portrettbilder i sommer.

Bruk motlys

Blomsterflue sitter på blomst.
Bilder i motlys gir bildet en ekstra snert.

Et portrettbilde i motlys sier igrunn seg selv, du har sollyset mot deg og har den du tar bilder av mellom deg og sola. Det gir det man kan kalle «lens flare» og er rett og slett en «brytningsfeil» i objektivet. Ofte blir det sett på, spesielt fra produsentens side, som noe man vil prøve å unngå. Men det gir en veldig fin estetisk effekt i bilde om man gjør det «riktig». Sci-fi og action-filmer bruker denne effekten ofte, selv om det ikke er naturlig, nettopp fordi det rett og slett ser veldig bra ut.

En ting man skal passe bittelitt på er at kameraet ikke har godt av at man står og tar bilder direkte mot sola lenge, så prøv å passe på at man kanskje bare slipper til litt av sollyset bak subjektet. Om subjektet dekker sola helt kan man ta noen fine silhuett-bilder.

Bruk portrettmodus eller et objektiv med stor blender

Fugl bader i fuglebad mens vannspruten står.
Isoler motivet med en ufokusert bakgrunn.

Når du tar portrettbilder, det være seg med mobilen eller med et ordentlig kamera, bruk egnet funksjon eller utstyr. De fleste nyere mobiler har en «portrettmodus» i kameraappen og det er en nydelig funksjon for når du vil ha litt ekstra «pop» i portrettbildet ditt.

Det både portrettmodusen og objektiv med stor blender gjør er å isolere personen du tar bilde av mot bakgrunnen, så man får den fine ufokuserte bakgrunnen man vil ha. Da ser bildet litt mer proft ut med en gang også!

Om du trenger et nytt objektiv for portrettbilder, ta en kikk her.

Kreative vinkler

Nærbilde av plante som viser teksturer og detaljer.
Det er ikke så mye som skal til for å sprite opp et bilde.

Et generelt godt fototips er at når man har tatt bilde av noe, prøv å ta bilde av samme motiv fra en annen vinkel. Da ser man motivet på en litt annen måte og kanskje finner man en mer spennende vinkel enn den man prøvde først. Det samme gjelder portretter og det er kanskje når man tar bilder av noen man virkelig kan hvor mye en annen vinkel kan ha å si på bildet.

Når man ser etter en ny vinkel trenger man ikke nødvendigvis gå veldig drastisk til verk, det kan holde med å små variasjoner. Kanskje du ser en liten åpning i noen greiner fra et tre du kan ta bilder gjennom eller bare holder kameraet litt høyere og skråere enn rett frem. Her er det bare å prøve seg frem!

Et lite stativ til mobilen gjør underverker for kreative vinkler. Om du har ordentlig kamera og ikke vil bære med deg et digert stativ anbefaler vi et ministativ/bordstativ.

Lek med skygger

Nærbilde av lilla blomst opplyst av LED-lys.
Bruk ting som kan kaste interessante skygger.

Om du bruker skygger bevisst når du tar bilder kan det ha en stor effekt på bildene, og spesielt når du tar portrettbilder. Det kan gi en grad av mystikk om halve ansiktet er i skygge f.eks. Eller du kan bruke en plante, eller noe annet som kaster en skygge som gir et skyggemønster på personen du tar bilder av. Om du går inn for å bruke skygger i bildene dine er det overraskende hvor mye man faktisk kan gjøre med det. Sommeren er den perfekte tiden å prøve seg på litt eksperimentering med skygger. Det er mye sollys stort sett hele dagen og solned- og oppgangene tar tid så man kan ta bilder av de lange skyggende et lavt sollys gir.

Golden hour

Bilde av park med blomster og gressplen.
Bilder tatt under "golden hour" gir en herlig og sommerlig stemning.

Om du har fotografert litt fra før har du garantert hørt om «golden hour». Det er den korte tiden rett etter soloppgang eller rett før solnedgang der lyset har en fin gylden farge og er mye mykere enn vanlig. Stort sett alle typer fotografering som er utendørs kan nyte godt av den tiden og er mye brukt av landskapsfotografer blant annet. Men det er utrolig fint når man tar portrettbilder også. Mykt, gyllent lys gjør rett og slett det meste finere for å si det veldig enkelt. Om du tar bilde av noen i vanlig dagslys og sammenligner det med et bilde tatt på samme sted under «den gylne timen» er det enkelt å si hvor mye lyset har å si. Kontraster og skygger blir tonet ned og skaper en helt unik stemning i bildet, perfekt for portrettbilder!

Nytt kamera?

Ta en kikk på utvalget vårt og finn akkurat det du trenger

Engangskamera

Engangskameraer er i vinden som aldri før. Enkelheten ved å bare fiske ut engangskameraet fra sekken eller lomma og bare trykke på knappen gjør det til en perfekt måte å dokumentere på. Flere av dagens engangskamera får du også med vanntetting, og det er jo perfekt for sommerferien! I tillegg koster de ikke all verden, så dette er ypperlig å gi til barna så de kan knipse i vei på stranda. Så får de lært seg litt tålmodighet også når de må vente på fremkallingen.

Engangskamera

Slik bruker du de magiske sommerportrettene

De flotte portrettene skal såklart ikke bli liggende på minnekortet - få de ut i virkeligheten!

Abonnér på vårt nyhetsbrev

Få 20% på CEWE FOTOBOK og veggbilder*
  • Unik velkomstfordel
  • Kreative tips og idéer
  • Få enda mer inspirasjon
  • Benytt muligheten til å lage flotte, personlige gaver
* Du mottar verdikodene når du har meldt deg på nyhetsbrevet. Kodene gjelder din første ordre av CEWE FOTOBOK og veggbilder. Ved påmelding godkjenner du vår Personvernpolicy, som du finner nederst på siden. Du kan til enhver tid melde deg av via lenken i nyhetsbrevet.
Din påmelding…
mangler kun 1 klikk

Av sikkerhetshensyn vil du snarest motta en bekreftelsesmail. Klikk på lenken for å bekrefte din påmelding og for å kunne benytte velkomstfordelene.

Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet. Det gjør du ved å klikke på lenken for avmelding nederst i nyhetsbrevet, eller i "Min konto".

Vi beklager
Det har oppstått en feil

Vi kunne dessverre ikke melde deg på nyhetsbrevet, men prøv igjen senere.