Kontakt kundeservice:
66 82 26 60
Kvinne henger opp et bilde som kompletterer en bildevegg

Slik lager du en flott bildevegg

Det er ingen hemmelighet at vi i CEWE elsker bilder, og vi kan ikke få nok av elegante og stilfulle bildevegger. Slik kan du også få en flott fotovegg hjemme.

Kan man ha for mange bilder i et rom? Dette kommer an på interiørstil og smak, men en generell leveregel er å ikke ha mer enn en bildevegg per rom for å unngå at det ser rotete ut. Klarer du ikke velge bilder, så bør du derfor spre bildene utover hele huset eller leiligheten. Visste du forresten at du kan henge bilder både på badet og ute med direktetrykk på aluminium?

Det finnes ingen fasit på hvordan en bildevegg skal være. Så lenge du er fornøyd med den, så er den perfekt! Likevel finnes det noen tips som kan gjøre at bildeveggen din går fra helt ok til lekker. Bla i guiden vår for å la deg inspirere:

Slik gjør du:

Mange bilder med hvit passepartout og ramme henger på hver side av et hjørne i en stue

1. Finn bildene du ønsker å ha på veggen

Farge eller sort-hvitt? Vil du ha en bildevegg som tåler tidens tann, eller som skal være lett å bytte ut etter sesong eller ettersom barna vokser? Ønsker du å ha klassiske bilder trykket som fotoplakat, med ramme, en lekker galleritrykk eller bilde på akrylglass, værbestandig bilde på aluminiumsplate, en lett og slitesterk bilde på skumplate, lerret, eller kanskje printe bilde på tre? Du vil få et renere uttrykk om du velger bilder som har en sammenfallende fargepalett, og som matcher stilen du har i resten av rommet.

Bestill veggbildene dine her
Test av fotovegg med kopipapir og teip

2. Gode forberedelser gir ofte et bedre resultat

Mål området på veggen du ønsker å dekorere og lag et omriss på gulvet med maskeringstape i samme størrelse, dersom du har plass til dette. Legg bildene innenfor omrisset, og lek med ulike grupperinger frem til du finner et utrykk du liker uten å lage mange hull i veggen. Når du har funnet layouten du vil ha, kan du erstatte bildene med et omriss av dem laget med kraftpapir, innpakkingspapir, eller vanlig kopipapir. Har du ikke plass på gulvet? Prøv å marker omrisset med maskeringstape rett på veggen, og bruk arkene til å leke deg rundt med, festet med tape i stedet.

Veggbilder av en hund i en eng, samt andre naturbilder i en stue

3. Viktige ting å tenke på når man lager en bildevegg med store bilder

Ta høyde for hvor stenderen på veggen er, dersom du skal ha store og tunge bilder, og design resten av bildeveggen rundt dette. Det kan være lekkert å henge grupper av bilder symmetrisk på veggen, men det kan være minst like spennende å variere både størrelser, form og retning. Hva med en kombinasjon av aluplate, fotoplakat og lerret?

Heng bildeveggen i øyehøyde

4. Hold fotoveggen i øyehøyde

Det er mest behagelig å se på bilder som henger i øyehøyde. Vi anbefaler derfor at midten på bildeveggen, eller ankerbildet ditt er ca. 170 cm. fra gulvet. Du bør imidlertid ta høyde for både takhøyde og møbler i nærheten av bildeveggen, så finn et område som du synes passer best.

Heng bildene slik at nederste kant er minimum 30 cm. fra sofa eller annet interiør som er plassert under eller ved siden av bildeveggen.

7-10 cm er et passende mellomrom mellom bilder i en bildevegg

5. Velg hvilken avstand du vil ha mellom bildene dine

Har du god plass, prøv å holde mellomrommet mellom bildene dine ca. 7-10 cm. På mindre vegger kan du sette bildene tettere, men vi anbefaler ikke å gå tettere enn 2 cm for å unngå at det ser rotete ut. Vil du ha en litt mindre stramt utseende, kan du hoppe over dette og følge magefølelsen. Dette gjelder også dersom du varierer stående og liggende bilder. Å lage en bildevegg skal være gøy, og ikke et logistikkmessig mareritt. Det er ingenting som er feil når det kommer til hvordan du bygger opp fotoveggen din.

Bilde av far og datter henger på en hvit vegg med gullramme

6. Finn ankerbildet ditt og bygg ut fra det

Start med å plassere det største bildet ditt først, og bygg ut fra det. Om du har mange bilder, kan det være en god ide å plassere ankerbildet litt på siden av midten, mens dersom du har få bilder, kan du plassere det i en av de ytre hjørnene, gjerne nede. Hvorfor bør du ikke plassere ankerbildet sentrert? Da vil du kunne hjelpe øyet til å vandre rundt på bildeveggen i stedet for å låses på bildet i midten.

Flere familiebilder på en bildevegg i stue

7. Slik plasserer du resten av bildene

Når ankerbildet er på plass, bør du plassere det nest største bildet. Det plasserer du på en diagonal fra ankerbildet, eller rett ved siden av. Bildeveggen trenger ikke være symmetrisk, men det er smart å ha en visuell balanse. For å skape en god flyt, tenk gjerne at mørke bilder bør plasseres nede, og del opp bilder som er veldig like hverandre i utseende. Miks gjerne både stående og liggende bilder. Er det største bildet ditt stående, så prøv å sett et mindre liggende bilde ved siden av det, og jobb deg innover.

Klar for å henge på veggen

Nå har du fått oppsettet ditt på plass, og du er klar til å henge bildene på veggen. Det første vi anbefaler er å ta et bilde av oppsettet ditt, så husker du hvordan du vil ha det, selv når du begynner å flytte på papirene. Husk at ulike rammer har ulike festepunkter, og rammer fra ulike leverandører vil ha variasjoner i hvor de henges opp fra, de har wire, kroker eller hull til spikeren. Det er derfor viktig å måle godt før du begynner å henge opp bildene.

Før du setter spikeren i veggen, er det to tips som vil gjøre livet ditt mye lettere. Om du merker hvor spikeren skal stå på papiret du har laget tilhørende bildet, så er det bare å slå spikeren gjennom dette merket når du har fått papiret på riktig plass på veggen. Deretter kan du fjerne papiret og tapen og henge det første bildet rett på spikeren. Sjekk at bildet henger vannrett før du fortsetter med bilde nummer to. Det lønner seg å starte med de største bildene og avslutte med de minste.

Synes du det er vanskelig å overføre spikerhullene til papiret, sett maskeringstape fra ytterkant til ytterkant av bildet, marker hvor hullene er med en penn eller tusj, og overfør tapen deretter til papiret. Du kan også henge opp bildene uten å lage hull i veggen. Se hvordan litt lenger ned i artikkelen.

Start på bildeveggen din

Gjør bildeveggen enda lekrere

Varier rammefarger og utforminger, men prøv å hold deg til maks tre ulike, for eksempel svart, hvit og en trefarge som matcher interiøret. Dersom du velger å bruke metalliske farger, bruk dette på minst to bilder for å unngå at veggen ser ubalansert ut.

God komposisjon utgjør hele forskjellen

Hvilken vei dras øyet når det ser på bildet? Det finnes mye god litteratur på komposisjon i bilder, men en tommelfingerregel er å se på hvor de ledende linjene går, hvilken vei personen eller personene i bildet vender, eller om det er store deler av bildet i en solid farge. Du ønsker at øyet skal dras videre rundt i fotoveggen din, så ikke plasser bilder slik at menneskene ser ut av fotoveggen, eller man møtes med en solid vegg i midten.

Personlige og kreative bildevegger gjør et hus til et hjem

Vær kreativ når du velger bilder til bildeveggen din. Plukk bilder som sammenfaller I fargetoner eller stemming, men suppler gjerne med favorittsitatet ditt, abstrakte mønstre, eller andre elementer som betyr noe for deg. En fordel med å velge dine egne bilder til å pryde veggen er at det er lett å bytte dem ut etter sesong eller smaken forandrer seg. Ofte kan man byte ut bare et eller to bilder og få en helt annen opplevelse av rommet!

Gjør det personlig! Inkluder en favoritt-tegning som barna har laget, samle noen minner fra viktige hendelser i en ramme, eller heng andre gjenstander sammen med bildene for å bryte det litt opp.

Stue med grønne vegger og veggbilder til bildevegg-inspirasjon

Null hull – også på veggen!

Ønsker du ikke å lage hull i veggen, finnes det mange gode løsninger til hvordan du kan henge opp bildene dine. Vi elsker Tesa limpsiker, 3M hanging strips eller fotoklebere for bilder du vil henge rett på veggen. Vær imidlertid oppmerksom på at det ofte er en vektgrense på 1-2 kg på disse ulike alternativene, så både størrelsene og materialene du velger vil påvirke om du kan henge dem opp uten å etterlate seg hull.

Vi anbefaler fotoplakat eller bilde på skumplate dersom du ønsker to lette alternativer til fotoveggen.

Kan man ha en fotovegg på liten plass?

Ja, du kan definitivt lage en fotovegg selv om du ikke har all verden til veggplass. Prøv en av disse tre tipsene.

  1. Kjøp en stor ramme og plasser små bilder inni den. Fest bilder på en litt tykk kartong i valgfri farge som du tilpasser til rammen, dersom rammen ikke allerede kommer med kartong du kan bruke. Lett å bytte ut etter sesong og ønske.
  2. Lag et mikrogalleri med små rammer.
  3. Fest bildene direkte på veggen. Våre Art prints er perfekte til å lage en liten fotovegg. Spesielt polariod-formatet er veldig trendy om dagen. Sjekk alle våre Art prints og finn din favoritt.

Lykke til med å skape din nye bildevegg!

Bildevegg rundt et hjørne

La fotoveggen fortsette rundt hjørnet

Utvid bildeveggen

Bildeveggen din trenger ikke å slutte, selv om veggen tar slutt. La bildeveggen fortsette rundt hjørnet, for å skape et enda mer interessant uttrykk. Bor du i et hjem med flere etasjer, så kan du lage en kjempefin fotovegg på veggene langs trappen.

Tips: Et innvendig hjørne er ofte litt mørkere enn resten av rommet, og derfor anbefaler vi å bruke rammer i lyse materialer og at du henger bildene med god avstand mellom hverandre. Da får du et lyst og lett uttrykk.

Skap wow-effekt

Har du et utvendig hjørne i hjemmet ditt som trenger litt personlighet, kan du vurdere å bygge en bildevegg rundt hjørnet. Utvendige hjørner er ofte lyse og godt belyst, og det er derfor perfekt til både sort-hvitt bilder eller bilder med farger.

Tips: Start bildeveggen med å henge de første bildene opp ved hjørnet, og arbeid deg ut derfra. På den måten kan du enkelt sette rammene tett sammen i hjørnet.

Start på bildeveggen din

Kanskje du også er interessert i dette?

Velkomstfordel

Få 20% på CEWE FOTOBOK, veggbilder og fotokalender*
  • Unik velkomstfordel
  • Kreative tips og idéer
  • Få enda mer inspirasjon
  • Benytt muligheten til å lage flotte, personlige gaver
* Du mottar verdikodene når du har meldt deg på nyhetsbrevet. Kodene gjelder din første ordre av CEWE FOTOBOK og veggbilder. Ved påmelding godkjenner du vår Personvernpolicy, som du finner nederst på siden. Du kan til enhver tid melde deg av via lenken i nyhetsbrevet.
Din påmelding…
mangler kun 1 klikk

Av sikkerhetshensyn vil du snarest motta en bekreftelsesmail. Klikk på lenken for å bekrefte din påmelding og for å kunne benytte velkomstfordelene.

Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet. Det gjør du ved å klikke på lenken for avmelding nederst i nyhetsbrevet, eller i "Min konto".

Vi beklager
Det har oppstått en feil

Vi kunne dessverre ikke melde deg på nyhetsbrevet, men prøv igjen senere.