Kontakt kundeservice:
66 82 26 60

Den ultimate guiden til bedre selfies

Hvordan greier kjendiser og influencere alltid å ta flotte selfier gang på gang når bildene vi andre tar ikke alltid er helt optimale? Tro det eller ei, det er noen små triks som alle erfarne selfiequeens og -kings har opp i ermet. I denne artikkelen deler vi alle hemmelighetene for å ta perfekte selfies.

Helt fra starten i 1839 da amatørkjemikeren og fotografientusiasten Robert Cornelius fotograferte seg selv i familiens lampebutikk, hvor han satte opp kameraet og løp inn i bildet, og til i dag, så har selfiene utviklet seg enormt. Nå har alle tilgang til et kamera, og det er enkelt å dokumentere alle aspekter av livet. Her har du 15 tips til hvordan selfiene dine kan gå fra gjennomsnittlige til helt fantastiske.

Hva betyr selfie? En selfie er et bilde man har tatt av seg selv, ofte tatt med en mobiltelefon eller webkamera og delt i sosiale medier. En selfie er et øyeblikksbilde, eller ser tilfeldig ut, og tas ofte ved at man holder mobilen på en armlengdes avstand. Man kan gjerne være flere på samme bilde. Så lenge en av personene på bildet tar det, så defineres det fortsatt som en selfie.

1. Se inn i kameraet

Kanskje det aller viktigste når du tar en selfie; se inn i kameraet! Det finnes selvfølgelig gode eksempler på flotte selfier hvor man ikke ser inn i kameraet, men selv i den digitale tidsalderen søker vi fortsatt etter en menneskelig kobling i øynene til folk, som skaper en relasjon mellom oss og dem. Så, om du skal få med deg bare et tips herfra, så husk å se inn i kameraet dersom du ønsker en selfie som folk vil like.

Enten du prøver teknikken med å forføre kameraet med øynene eller tenke på et øyeblikk rett før du skal til å le – effekten du bør jobbe med å oppnå er å gjøre blikket mykere og prøve å vise følelser i uttrykket ditt. En god selfie skaper kontakt mellom deg og den som ser på deg, så dette punktet er alfa omega.

Trenger du flere tips til å ta flotte bilder? Se alle våre fototips.

2. Vipp på noe

Dette vet du kanskje, men en god selfie tas i en vinkel litt på skrå ovenfra og ned. Dette gir deg en mye mer flatterende vinkel enn å ta bildet rett forfra. Ansiktet ser smalere ut, du mister dobbelthaka, og øynene fremheves mer fordi de er nærmere kameraet enn f.eks. nesa. Det er nemlig ikke noe i veien med det nydelige ansiktet ditt, men en kameralinse er rund, og for å få plass til hele deg i utsnittet, så er det ofte ganske vid vinkel på kameralinsa. Det gjør at det som er i midten av linsa di forstørres, noe som resulterer i at nesa di forvrenges og vil se både flatere og større ut. Ikke en look de fleste av oss ønsker oss!

Vinkelen du holder kameraet i er viktig. Pass på at armen ikke vises, dette løser du lett ved å flytte armen litt ut mot siden. Du kan også løse det med å bruke en selfiestang. Selv om det er ovenfra og ned som er gullstandarden innenfor gode selfies, så kan lavere perspektiv også gi kule bilder. Lek med perspektiv og se hva du kler best! Husk at de fleste kameraer har en nærgrense, også mobilkamera. Går du tettere på enn nærgrensen, vil bildet bli uskarpt og forvridd.

Hva med å ta morsomme selfies med et Instant-kamera? De fleste har selfie-speil, så du ser hva du tar bilde av.

3. Godt lys

En enkel hack til å fikse nesten ethvert bilde - ikke bare selfier, er nok lys! Vi skal ikke gå inn på det tekniske rundt dette, men har du for lite lys vil bildene kunne bli uskarpe og kornete, og da vil ikke bildet kunne reddes i redigeringen etterpå, uansett hvor mye du prøver.

Bedre fotolys. Visste du at det er bedre fotolys på en overskyet dag enn på en solfylt dag? Dette er fordi lyset blir mykere, og de harde skyggene forsvinner.

Den beste tiden på dagen til å ta bilder utendørs på, er rett etter soloppgang og rett før solnedgang, den såkalte gyldne timen. Tar du bilder midt på dagen vil du få harde skygger under øynene og under haka. På disse tidspunktene er det smart å finne skygge å fotografere i for å unngå harde og uflatterende skygger. Du får også godt selfielys ved å stille deg i nærheten av et vindu og snu deg med ansiktet mot lyset, evt. litt på skrå. Ikke stå med ryggen mot sola, da vil du ende opp som en silhuett. Det kan være stilig det, men det er sjelden resultatet vi ønsker oss når vi skal ha en god selfie. Et hvitt ark under haka (men utenfor bildet) vil også redusere skygger, og reduserer effekten av dobbelthake.

Se hvordan du tar spennende selvportretter!

4. Smil normalt

Kommentaren flest profesjonelle portrettfotografer får av kundene sine er «Jeg er ikke fotogen.» Det stemmer ikke. De fleste klarer å finne vinkler, poseringer og ansiktsuttrykk som er flatterende. Du må bare kjenne til triksene – ikke sant? Dette tipset er kanskje det mest underkommuniserte. Det er alltid best å prøve å smile normalt og være seg selv. Det er jo slik folk kjenner deg best, og det vil også være disse bildene som vil bli best likt.

Øv deg ved å ta en hel haug av selfier og øv til du finner ditt mest naturlige, fotogeniske smil. Prøv deg frem med å bevege på leppene på ulike måter, åpne munnen litt og pust inn, løft munnvikene forsiktig, smil med tenner eller med munnen igjen. Hva føles mest som deg, og hva klarer du å gjenskape uten å se deg selv i speilet? Du kan også tenke på noe morsomt eller hyggelig. Da kommer ofte det naturlige smilet frem.

Blunker du alltid, eller sliter med sterkt lys for øynene dine? Lukk øynene og tell til tre. Midt mellom to og tre åpner du øyene, og så trykker du på knappen. Husk bare å holde smilet ditt i gang hele tiden mens øynene er lukket. De beste uttrykkene er de hvor du unngår stive blikk som har blitt holdt altfor lenge.

Ordet ‘selfie’. Visste du at ordet ‘selfie’ første gang ble funnet skriftlig i 2002 da australske Nathan Hope falt og slo leppa si på en venns 21-årsdag. Han postet et bilde med kommentaren “sorry about the focus, it was a selfie”. Det ble tatt inn i Oxford Dictionary i 2013 og ‘selfie’ ble Word of the Year i 2014. 21. juni er World Selfie Day.

5. Hva er din gode side?

De fleste har en side av ansiktet de foretrekker, den såkalt «gode siden» av ansiktet. Hvilken side er din favoritt? Når du har funnet siden du liker best, så prøv å ta selfiene dine fra den vinkelen. Det vil kunne spare deg for mye tid og frustrasjon, da sjansen er mye større for at du faktisk vil like resultatet. Ofte er det også smart å rette seg opp i ryggen og å vri overkroppen litt på skrå for en mer flatterende vinkel på skuldrene.

Tips: Ved å dytte haka litt fremover så fjerner du dobbelthake. Det føles merkelig ut, men vil se bra ut på bilder.

6. Vær oppmerksom på bakgrunnen

Bakgrunnen din burde være nøytral eller interessant, men samtidig ikke ta all oppmerksomheten fra deg i bildet. Posisjoner deg selv i bildet, og tenk på linjene. En klassisk feil er at det stikker trær ut av hodet eller at man har en annen utvekst som egentlig ikke tilhører kroppen. Fargesterke bakgrunner vil påvirke bildet og kanskje også fargene i ansiktet ditt. Øyet ledes alltid til store objekter i bildet, samt lyse punkter, så ta høyde for det når du komponerer selfien din.

Fremkall portrettbildene dine hos CEWE.

7. Vær selvsikker

La din indre konge eller dronning skinne. Du er bra, og du fortjener å ha et bilde som også viser det! Rett før du tar selfien, prøv å si «yes» eller «yass» inni hodet ditt. Da kommer selvtilliten din frem på bildet. Det er alltid en god idè å booste egoet litt før du skal ta bilder. Prøv å gi deg selv komplimenter i speilet og stå stødig med begge beina i gulvet, eller spill musikk som får deg gira og i godt humør. Du merker fort hva som funker for deg. Skam og selvbevissthet hører nemlig ikke sammen med gode selfier. Du er unik og flott som du er, nå tro på det!

Sett din flotteste selfie på et nytt mobildeksel!

8. Prøv portrettmodus til selfien din

Portrettmodus er en innstilling i kameraet på telefonen din som fokuserer på personen i bildet og gjør bakgrunnen uskarp. Dette gir portrettene en profesjonell look. Prøv deg også frem med de ulike modusene slik som naturlig lys, studiolys eller spisslys som du finner nederst på telefonen i portrettmodus hos iPhone.

Få tips til å ta bedre mobilbilder her.

9. Blits eller ikke blits

Har du aktivert blitsen på kameraet ditt? Noen ganger kan det hjelpe selfien din, spesielt i overgangslys, eller dersom du er et sted det er veldig mørkt. I de fleste andre tilfeller gjør blitsen mer ugagn enn å hjelpe deg. Ofte vil du oppleve at du får røde øyne og blass og livløs hud, og dette blir veldig vanskelig å redde med redigering i ettertid. Vårt generelle tips er at i 9 av 10 tilfeller – ikke bruk det!

Tips: Må du bruke blits? Frontkamera-blitsen på Snapchat gir mykere lys enn kamera-appen i telefonen.

10. Bruk verktøy som gjør jobben lettere f.eks. en selfiestang

En av de største utfordringene med selfier er at man kan få uskarpe bilder på grunn av at man ikke greier å holde kameraet stødig nok. Da vil det hjelpe med et par verktøy som kan hjelpe deg å ta bildet.

En selfiestang vil både kunne hjelpe deg med uskarphet og utfordringene rundt nærgrense, som nevnt i tips 2. Det er mulig du synes at en selfie stang er sååå 2014, men det er en god grunn til at de ble veldig populære, og det er at de funker ypperlig for formålet – å ta en god selfie! Hvis ikke er et mobilstativ også et godt valg her.

Du kan også ta bilder med volumkontrollen på siden av telefonen eller bruke hodetelefoner som fjernkontroll ved å trykke på volumknappen på ledningen dersom dette hjelper deg til bedre selfier. Skal du litt lengre unna, så kan du ta bilder via timeren i kameraet og velge enten 3 eller 10 sekunder nedtelling.

Synes du bildene blir uskarpe, prøv å snu kameraet. Du har ikke alltid like god kontroll på utsnittet, men frontkameraet har dårligere oppløsning enn kameraet på baksiden. Du vil derfor få bedre selfier ved å snu telefonen. Sliter du med å peke kameraet riktig, kan du øve med å stå mot et speil når du tar bildet. Da vil du kunne se skjermen via speilet og slik kunne justere mobilen slik at utsnittet blir riktig.

Se alt mobiltilbehør her.

Dette bør du gjøre etter du har tatt selfien

Å ta bildet er halve jobben, de tre neste punktene hjelper deg å komme helt i mål med den perfekte selfien.

11. Komposisjon og crop av selfien din

Så du har tatt en selfie du er fornøyd med, da er det bare å poste i vei da? Tja! Vi har et par tips på lager som kan endre selfien din fra bra til enda bedre.

Det første omhandler komposisjonen din. Den enkleste måten å forholde seg til komposisjon på er å lære seg rule of thirds. Den sier at et bilde blir mer interessant dersom man deler et bilde i tre, både horisontalt og vertikalt, og plasserer områder av interesse i skjæringspunktene til disse linjene. Komplisert? Neida, for mobilen din kan hjelpe deg! Gå inn i innstillingene på mobilen, finn «Kamera» og aktiver rutenett. Da dukker det opp små linjer på skjermen som du kan styre etter.

Ved å posisjonere ansiktet enten i øvre høyre eller øvre venstre hjørne, vil du få et mer appellerende bilde enn om du plasserer deg selv i midten som om du skulle ta et passbilde. Sitter ikke komposisjonen 100% med en gang, så gå heller inn og beskjær bildet etterpå. Det vil kunne løfte bildet en hel del. Ved å strekke armen ut så langt du klarer (eller bruke en selfiestang) og heller zoome litt inn, så vil proporsjonene dine være mer normale. Det vil også gjøre bakgrunnen mindre fremtredende.

12. Redigering

Det enkle er ofte det beste, også når det kommer til redigering. Ofte er det en liten justering av eksponering, kontrast og skarphet som skal til, for å virkelig få selfien din til å poppe. Bare vær forsiktig med å ikke overdrive skarpheten. For mye vil se unaturlig ut, og det vil også fremheve ting du kanskje ikke vil vise, slik som rynker, kviser eller fine linjer.

Meningene er mange om bruk av filter og apper som endrer ansiktstrekk og glatter ut huden. Det kan virke flatterende og gjøre deg nærmere «idealet», men vi synes ofte at en naturlig look er det peneste. Det er jo også det alle andre ser når de ser deg i det virkelige liv. Finn ut hva du foretrekker, velg en stil og hold deg til den. Dette gir de mest sammenhengende bildene dersom du tar en hel serie, eller skal ta flere bilder på et senere tidspunkt.

13. Last opp til CEWE myPhotos

Ikke glem å lagre de beste blinkskuddene dine når du først har tatt dem, slik at du kan beholde dem selv om du mister telefonen, eller uheldigvis sletter dem. Er du på jakt etter et trygt sted å lagre bildene dine på i skyen, bør du vurdere CEWE myPhotos. Du får 15GB lagringsplass gratis, og bildene er alltid tilgjengelige uansett hvor du er, også uten fotoprogrammet eller foto-appen vår.

Noen av fordelene med å bruke CEWE myPhotos som lagring for bildene dine er at du får blant annet automatisk sortering i tidsmessig kronologisk rekkefølge, mulighet til å sortere bilder på stjernerangering og å opprette individuelle albumer, alt på en intuitiv brukerflate. Alle prosjekter skapt via CEWEs applikasjoner (på skrivebordet, online, på mobil) er tilgjengelige på alle tidspunkter.

Det er ingen kjøpeplikt på produkter, men dersom du skulle ønske å bestille noen bildeprodukter av bildene dine, gir vi deg direkte mulighet for å bestille CEWE bildeprodukter via skrivebordsprogrammet, appen vår, online eller via CEWE Fotostasjoner. CEWE myPhotos lagrer bildene dine etter europeiske databeskyttelsesregler i kontrollerte og sertifiserte datasentre. Du får kryptert opplastning av bilder via https og kan via en link opprette sikker deling med familie og venner, med valgmuligheter som passordbeskyttelse og tidsbegrensning.

Opprett konto på CEWE myPhotos her.

14. Finn inspirasjon til flotte selfier

Har du helt jernteppe på hvordan du skal ta selfien din, så finnes det heldigvis andre å se til for inspirasjon. Bruk hatter, luer, solbriller eller andre rekvisitter til å gjøre selfien din annerledes. Ta en titt på kjendiser, influencere eller andre personer du synes er flinke til å portrettere seg selv, og analyser hva de gjør og hvorfor du liker det. Se gjerne på hva de har på seg, hvilken komposisjon og vinkel de fotograferer fra, hvordan de sminker seg, bakgrunn og lyssetting. Man kan lære mye av å herme etter de som er gode. Bare husk å gjør det til ditt eget. Det er flaut for både deg og dem om du blåkopierer. Kjenner du ingen flinke, så søk på #selfie på Instagram for gode selfie tips.

15. Øvelse gjør selfiemester

Kim Kardashian er kjent for sine mange spektakulære selfier, men hvor mange tar hun før hun er fornøyd? I 2016 innrømte hun at hun hadde tatt 6000 selfier på en fire dagers ferie. Det er ca. 1500 om dagen. Vi anbefaler ikke at du skal legge deg på samme nivå som Kim K, men det er en kjensgjerning at man blir flinkere når man øver. Desto flere bilder du knipser, desto flinkere blir du, og snart vil du klare å ta flotte selfier uten å blunke.

Tips: Synes du fortsatt det er vanskelig å sikre den perfekte selfien. Sett kameraet på video og poser i vei. Deretter kan du screenshotte de delene av videoen du liker best.

PS: Visste du at en av grunnene til at du blir misfornøyd med selfiene kan være at de viser deg motsatt av det du pleier å se deg selv i speilet som. Det er derfor uvant for deg å se bildet. En trøst, eller ikke – er at resultatet er slik alle andre ser deg, så ikke flipp bildet, da blir det feil for alle andre.

Vi håper du har funnet noen selfie tips som ga deg et par aha-øyeblikk, og som kan hjelpe deg i selfiefotograferingen i fremtiden. Trenger du produkter å sette det flotte ansiktet ditt på, så kan vi hjelpe deg med det også. Se for eksempel våre fotobøker, veggbilder og fotogaver. Lykke til!

Nytt kamera?

Ta en kikk på utvalget vårt og finn akkurat det du trenger

Slik bruker du selfiene dine i bildeprodukter

Bruk selfien på fine og koselige bildeprodukter, og ikke bare la den leve digitalt.

Velkomstfordel

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få 20% på CEWE FOTOBOK, veggbilder og kort og invitasjoner
  • Unikt tilbud på ditt første kjøp av CEWE FOTOBOK, veggbilder og kort og invitasjoner
  • Kreative tips og idéer til gaver
  • Fototips og spennende produktnyheter
  • Morsomme fotokonkurranser
  • Våre nyhetsbrev og våre nettsider er fulle av inspirasjon
  • Benytt muligheten og lag raskt flotte, personlige gaver
* Du mottar verdikodene når du har meldt deg på nyhetsbrevet. Kodene gjelder din første ordre av CEWE FOTOBOK, veggbilder og kort og invitasjoner. Ved påmelding godkjenner du vår Personvernpolicy, som du finner nederst på siden. Du kan til enhver tid melde deg av via lenken i nyhetsbrevet.

Din påmelding…

mangler kun 1 klikk

Av sikkerhetshensyn vil du snarest motta en bekreftelsesmail. Klikk på lenken for å bekrefte din påmelding og for å kunne benytte velkomstfordelene.

Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet. Det gjør du ved å klikke på lenken for avmelding nederst i nyhetsbrevet, eller i "Min konto".

Vi beklager

Det har oppstått en feil

Vi kunne dessverre ikke melde deg på nyhetsbrevet, men prøv igjen senere.