Kontakt kundeservice:
66 82 26 60

Far og datter står på et skip og tar en selfie med kyslinjen i bakgrunnen

Fototips

Ta sylskarpe mobilbilder med disse enkle tipsene

Kjenner du til alle de smarte funksjonene mobilkameraet ditt tilbyr? Få 6 geniale tips her

Kameraene i smarttelefonene våre blir stadig bedre og bedre - og hvis du ønsker å få mest mulig ut av mobilkameraet ditt, har du kommet til rett sted. Vi guider deg gjennom ulike kamerafunksjoner som vil gjøre mobilbildene dine enda bedre.

Tips 1: Snu telefonen på hodet

Gul trikk i Lisboa kjører gjennom en smal gate
Lek med perspektivet, og dra nytte av at du kan komme veldig nær overflaten ved å snu telefonen opp ned.

Vårt første tips er faktisk ikke en funksjon i det hele tatt, men noe så enkelt som å snu telefonen opp ned når du fotograferer på høykant. Dette gir bildene dine et helt annet utseende fordi perspektivet endres. Spesielt når du tar bilder i froskeperspektiv, kan du få kameraet nær bakken når du snur telefonen opp ned.

Dette tipset er spesielt nyttig når du har en interessant overflate, for eksempel brostein, gress, sandstrand eller togskinner.

Tips 2: Bruk vidvinkel

New Yorks skyskrapere sett i froskeperskektiv
Få med enda mer i bildet ved å bruke vidvinkel.

Når du fotograferer med vidvinkel, er det ikke bare posisjonen din i forhold til motivet som avgjør bildeutsnittet. Det gjør også objektivets brennvidde. Og heldigvis er mange moderne smarttelefoner utstyrt med flere brennvidder.

Du finner den vanligvis ved å åpne kameraet og trykke på 0,5 eller vidvinkelsymbolet, og du kan umiddelbart se hvordan motivet ditt ser ut i vidvinkelmodus.

Med vidvinkel i bildene dine kan du skape mer dramatikk, for eksempel når du fotograferer ruvende skyskrapere som denne.

3 enkle (men viktige!) tips

  1. Tørk av linsen før du tar bilder
  2. Slå på hjelpelinjene i kamerainnstillingene, så det blir lettere å lage en god komposisjon i bildene
  3. Ta alltid mange bilder, så du får et bredt utvalg og kan velge ut de beste

Tips 3: Tenk på eksponeringen

Flere mennesker sitter rundt et bord, mens en person tar bilder med mobilen sin.
Prøv å justere eksponeringen når du fotograferer, for å gjøre bildet mørkere eller lysere.

De fleste telefoner har en justeringsmulighet for eksponering, altså at du kan gjøre bildet mørkere eller lysere enn telefonen gjør det. En liten justering der kan gjøre mobilbildet mye mer visuelt interessant og mange tenker ikke på at denne funksjonen finnes i det hele tatt selv om de har sett den.

På iPhone er dette sol-ikonet som kommer opp når man trykker på skjermen for å fokusere og du drar enkelt og greit opp og ned for å justere eksponeringen. På Android finner man et +/- ikon for å justere dette.

Tips 4: Lang lukkertid

En person i gul regnfrakk står foran en brusende foss.
Hvis du har en iPhone, kan du ta bilder i "Live"-modus og deretter aktivere "lang eksponering" for å få en fin effekt på objekter i bevegelse. På en Android-telefon velger du "Proff"-modus og stiller inn en lengre lukkertid før du tar bildet.

Hvis du ikke allerede er kjent med Live-funksjonen på iPhone og tegneseriemodusen på Android, kommer du til å elske den! Ved å aktivere denne funksjonen kan du ta virkelig kreative bilder. Du kan for eksempel bruke den til å ta bilder av et objekt som beveger seg raskt, som en foss eller en rulletrapp i bevegelse. Hvis du legger til et statisk element i bildet, for eksempel en person som står stille, kan du få en effekt som ligner på den i bildet over når du deretter velger en lang eksponeringstid i bildet.

Når du fotograferer med Live-funksjonen (iPhone) eller serieopptaksmodus (Android) aktivert, tas det en serie bilder i rask rekkefølge. Det betyr at du kan velge ut det beste bildet når du redigerer det i etterkant.

Lag en fotobok med alle mobilbildene

Når kameraet er fullt av flotte og minnesverdige bilder, er det tid for å samle de i en fotobok

Tips 5: Bruk funksjonen "Panorama"

Den berømte Sagrada familia i Barcelona sett i froskeperspektiv.
Husk at du også kan bruke panoramafunksjonen når du skal ta bilder på høykant.

Spesielt i byer kan det være trangt om plassen, og det er ikke alltid man kan rygge tilbake når man tar bilder. Derfor er det flott at du kan få plass til alt i bildet ved hjelp av panoramamodus - uten å måtte rygge.

"Panorama" kan ikke bare brukes til landskaps- eller panoramabilder. Det kan også brukes når du vil ta vertikale bilder, for eksempel av skyskrapere eller kirketårn. Bare snu telefonen og la pilen bevege seg vertikalt.

Tips 6: Portrettmodus

En liten jente med solbriller sitter på huk og smiler inn i kameraet.
Eksperimenter med portrettfunksjonen for å få uskarp bakgrunn

Du er ikke nødt til å ta utelukkende portretter med "Portrett"-funksjonen. Alle elementer kan komme i fokus når du bytter til portrettmodus. Og det fungerer med både det bakre og det fremre kameraet på de fleste telefoner!

Telefonen din gir deg faktisk en flott mulighet til å ta det perfekte portrettet. Når du har valgt "Portrett", kan du justere hvor skarp eller uskarp du vil at bakgrunnen skal være. "Portrett" er perfekt for å ta den perfekte selfien, og hvis du vil lære mer om den populære selfien, kan du sjekke ut vår selfieguide.

Ha det gøy med mobilkameraet ditt!

Slik kan du bruke mobilbildene dine

Nyt de fineste bildene dine i flotte og personlige bildeprodukter

Kanskje er du også interessert i dette?

Her kan du finne enda mer sommerinspirasjon! Dykk ned i alle våre tips og inspirasjonsartikler.

Velkomstfordel

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få 20% på CEWE FOTOBOK, veggbilder og kort og invitasjoner
  • Unikt tilbud på ditt første kjøp av CEWE FOTOBOK, veggbilder og kort og invitasjoner
  • Kreative tips og idéer til gaver
  • Fototips og spennende produktnyheter
  • Morsomme fotokonkurranser
  • Våre nyhetsbrev og våre nettsider er fulle av inspirasjon
  • Benytt muligheten og lag raskt flotte, personlige gaver
* Du mottar verdikodene når du har meldt deg på nyhetsbrevet. Kodene gjelder din første ordre av CEWE FOTOBOK, veggbilder og kort og invitasjoner. Ved påmelding godkjenner du vår Personvernpolicy, som du finner nederst på siden. Du kan til enhver tid melde deg av via lenken i nyhetsbrevet.

Din påmelding…

mangler kun 1 klikk

Av sikkerhetshensyn vil du snarest motta en bekreftelsesmail. Klikk på lenken for å bekrefte din påmelding og for å kunne benytte velkomstfordelene.

Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet. Det gjør du ved å klikke på lenken for avmelding nederst i nyhetsbrevet, eller i "Min konto".

Vi beklager

Det har oppstått en feil

Vi kunne dessverre ikke melde deg på nyhetsbrevet, men prøv igjen senere.